Dombiratos

Kaposi (Krajzler) Mária Albel Gyula (1917-1999) felesége, tanítónő Dombiratoson született 1920. február 27-én.

Édesapja Krajzler, majd Kaposi Lajos 1888 május 19-én született Dombiratoson, és 1966-ban halt meg Orosházán. Még csecsemőkorban elvesztette látását és hallása is igen meggyengült. Földje mindig haszonbérletben volt a 47 hektárból 23 ha kisbérletben a többi 23 a Ráth gazdaság felé.

(Az ő édesapja Kaposi Lajos iskolaigazgató volt - aki Bihar-Nagybajomban született, felesége Juhász Piroska tanítónő.)

 Édesanyja Győri (Gyüre) Mária (1884-1959), a makói Gyürék leszármazottja, óvónő volt a faluban.

Testvére Kaposi Lajos 1918-ban született, jelenleg Budapesten a Veres Pálné u. 14-ben lakik, minisztériumi fogalmazóként dolgozott. Felesége két gyermekükkel, Évával és Tamással Amerikába disszidált, és nevüket Kláray-ra módosították. Kaposi Lajos újra megnősült Barba Éva színésznőt vette el.

 

Albel Gyuláné (Kaposi Mária) az elemi iskolát Dombiratoson végezte el, majd Egerben az Angolkisasszonyoknál tanult, nevelkedett tovább és 1939-ben elvégezte Szegeden a tanítóképzőt. Dolgozott a dombiratosi községházán, tanított Peszéradocson, Solton, Kalocsán és Orosházán.

 

Ifj.Albel Gyula:

Elemi iskoláimat Dombiratoson végezte, majd Kalocsára került a Jezsuita Gimnáziumba, hol már ott tanult Andor bátyja, valamint Anna nővére a Miasszonyunk zárdában - óvónőképzőben.

„Május 3-án 22 órakor engedtek el Debrecenből, és ültem fel tiszti egyenruhában, egy ingyenes menetlevéllel és 10 Ft-tal a Szolnok felé tartó vonatra.

Még hazafelé jövet, Maramaros-szigetről táviratozhattunk haza, hogy jövünk. Én táviratoztam Édesapám és apósom címére is, és ez jó volt, mert nem tudtam, hogy a feleségem hol van.

Úgy éjfél felé érkeztünk Szolnokra. Egyenruhában, rendfokozattal, antantszíjjal meg egy olasz hátizsákkal felszerelkezve szálltam le és az ott lévő vasutastól kérdeztem, mikor és honnan indul vonat Békéscsaba felé. Ő válaszolta, hogy az ötödik vágányról, úgy 10 perc múlva. Megköszöntem a felvilágosítást és mentem az ötödikre. Fel akarok lépni és felnézek, hát fenn áll feleségem és Marika bent a kocsiban aludt. Na persze ez az eltelt 4 esztendő is tanulmány volt, de én azt mondom „Pacsirta", mert az fenn énekel ez, pedig a fenének kell. Szóval nagy volt az öröm, hogy hárman érkeztünk haza előbb Kunágotára, édesapám házához, akik már ott laktak nővéreméknél és délután Dombiratosra, apósomékhoz. Még aznap este disznóvágásba hívtak vacsorára Tanner Istvánékhoz, akik apósomnak voltak egyik bérlői. Nem történt semmi baj, pedig igen jól betörölköztem a finom falatokból, mert mint volt hadifogoly agronómus sok mindenhez hozzájutottam fogságban is."

 

Dombiratosi emlékek:

Krajzlerék az iskolában a tanítói lakásban, vagy a mellette lévő házban laktak, azon az utcán amely a Ráth Kastélyba vitt, a kastély melletti tiszttartói lakásban pedig id. Albel Gyula és családja élt.

1944 szeptemberében még Dombiratoson találkozik az egész család, az első unoka Albel Klotild (Andor és Roderburg Mária 9 hónapos lánya) is ott van, valamint Paul Roderburg, Mária édesapja is.

 

Ezt követően szétesik a család:

- Ifj. Albel Gyula, aki már 1940 óta katona (bár 1944-03-1-én leszerélték háborús szemsérülése miatt, - egy gránátszilánk fúródott a szemébe), és 1944 március 8 -án megnősül, de április 1-én ismét behívják katonának, majd 1945 januárjában hadifogságba kerűl, Oroszországba viszik, ahonnan 1948-ban engedik haza.

- Albel Andor 1944 decemberében behívják katonának, Ausztriában esik hadifogságba, átadják az oroszoknak, akik Máramarosszigetre, majd Aknaszlatinára viszik, ahonnan 1945 szeptember 10 -én szabadul.

- A szülőket id. Albel Gyulát (a Ráth birtok intézőjét) Népbíróság elé állítják, majd felmentik, Kunágotán a lánya házában élnek feleségével Kuncze Gizellával halálukig (1951-ben nagyanyám, majd 1953- ban nagyapám is meghal.)

- Id. Krajzler Lajost 1944 novemberében összeverik, kilakoltatják házából,

- Id. Krajzler -Kaposi Lajos lányát Máriát (ifj. Albel Gyula feleségét) 1945 június 6 -án letartóztatják, Makóra viszik, pár nap múlva elengedik. (Elsőszülött leánya Marika, aki 1944.12.29-én Mosonmagyaróvárott menekülés közben született, - apja még Kőszegen találkozik velük- alig fél éves ekkor.)

- Ifj. Albel Gyula a hadifogságból visszatérve Orosházán a Mezőgazdasági Technikumban kap tanári állást (onnan is vonúl nyugdíjba, bár az iskola közben más-más feladatot végez, de alapvetően mg.-i szakoktatást és mérnök továbbképzést), magához veszi felesége szüleit.

   

 

Távoli rokonok és ismerősök lehetnek Dombiratoson:

- a Juhász családból (Juhász Piroska, id. Krajzler Lajos felesége)

- ismerősök, Tanner család.

 

Dombiratos-Kaposi.doc Dombiratos-Kaposi.doc (15 kB)


  Családtörténet képekben